ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6934316032

Η Φιστικιά στην Αίγινα

Η φιστικιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση της Αίγινας, αν και καλλιεργείται εντατικά στο νησί μόλις από τις αρχές του 20ου αιώνα. Πότε και πώς έφτασε το δέντρο στην Αίγινα δεν είναι με ακρίβεια γνωστό. Σύμφωνα με την κυρία Ελένη Κυπραίου, πρώην πρόεδρο του Φεστιβάλ Φιστικιού της Αίγινας, στα μέσα του 19ου αιώνα,  πρόγονος της οικογένειάς της έφερε δενδρύλλια τσικουδιάς από τη Χίο (σημ: πρόκειται για το φυτό τερέβινθος, που συγγενεύει με τον σχίνο) και τα μπόλιασε με φιστικιά. Τα δέντρα φυτεύτηκαν στην περιοχή Περιβόλα και μεγάλωσαν με φροντίδα και αγάπη για να δώσουν τον καρπό τους. Με την πάροδο των χρόνων, τα δέντρα ξεράθηκαν και σήμερα απομένει μόνο μια αιωνόβια φιστικιά στο κτήμα Κυπραίου να κρατάει καλά φυλαγμένο το μυστικό της καταγωγής της.

Οι πρώτες οργανωμένες ενέργειες για την καλλιέργεια της φιστικιάς έγιναν το 1896 από τον γιατρό Νικόλαο Περόγλου, που παρατήρησε ότι οι συνθήκες στο νησί είναι ιδανικές για την ανάπτυξή της και προέτρεψε τους συντοπίτες του να την καλλιεργήσουν.

Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως το ξηρό κλίμα του νησιού, η σύσταση του εδάφους και η γειτνίαση με τη θάλασσα, χαρίζει στο  φιστίκι υψηλή ποιότητα, μεγαλύτερη αλμύρα και περισσότερη νοστιμιά σε σύγκριση με τα κελυφωτά φιστίκια άλλων περιοχών.

Στο Pistachio shop ο καταναλωτής είναι σίγουρος για την αυθεντικότητα και την ασυναγώνιστη γεύση του φιστικιού, καθώς διασφαλίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σε όλα τα στάδια της παραγωγής.